Çocukların dünyası çok farklıdır, bunu herkes bilir. Çocuklar söz konusu olduğunda gökyüzü her zaman mavi olmayabilir. Denizler, ırmaklar kırmızı olabilir, hayvanlarda konuşur ve gülebilir… Oyun terapisi çocukların bakış açısından bakmayı öğretecektir.
O kadar masum ve güzel bakarlar ki bazen dünyayı çocukların yönetmesini bile isteriz. Onların gözünden baktığımızda oyun her şeyin çözümüdür. Çocukların kendini anlatma yöntemidir oyun… Onlar için yaşamak bir oyundur ve hiç başrol yoktur. Çevresinde gördüğü ve hafızasında kalan her şeyi oyunla anlatırlar. Onları izlemek yaşadıkları hakkında fikir sahibi olmamıza yetecektir. Oyun, çocukların hayatında bu kadar önemli bir olguyken, neden bir terapi şekli olmasın. Çocuklarımız ile birlikte oynayarak geçirdiğimiz çok kısa zamanlar bile onların gelişimine çok fazla katkı sağlamaktadır. Çocuklarla birlikte oynamak onların belki de karakterlerini, gelecekteki yaşam biçimlerini ve hatta ileride tercih edecekleri meslekleri bile oluşturmamızı sağlayacaktır.
Oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların kendilerini ve ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel terapi türüne “oyun terapisi” denir. Oyun terapisi, çocukların bilişsel ve sosyal becerilerini, duygu ve düşüncelerini oyun ile ortaya koymalarını amaçlar. Oyun terapisti ise çocuğun ortaya koyduğu oyun dünyasına onunla birlikte girerek, çocuğun oyun dilini konuşur. Terapi sürecinin sonunda çocukların yaşadıkları duygusal sıkıntıları gidermeleri ve sağlıklı gelişimlerine ulaşmaları hedeflenir.
Son zamanlarda oyun terapisi hem okullarda uygulanmaya başlarken, hem de yeni bir meslek alanı oluşturmuş olmaktadır. Taşınmalar, aile içerisinde iletişim bozuklukları, maddi problemler, evlat edinme süreçleri, okul ve çevre yaşamına uyum sorunu, uyku problemleri, sevdiği bir insanı kaybetmek, şiddet görmek veya beden ile ilgili kaygılar gibi pek çok farklı sorun oyun terapisi sayesinde çözülebilmektedir.
Çocuklar oyun terapisi ile çözülen diğer sorunlar şunlardır;
* Travmalar ve İstismar (fiziksel, duygusal, cinsel)
* Bağlanma sorunları / Zorlu Doğum
* Ayrılık Anksiyetesi
* Uyku, yeme ve tuvalet problemleri
* Enürosiz (alt ıslatma) /Enkopresiz (kaka tutma- yapma zorlukları)
* Kaygılar ve Korkular / Fobiler ve Tikler
* Seçici dilsizlik / sessizlik
* Ailevi yaşantıdaki değişiklikler (yakınını kaybetme, ölüm, yas, vb.)
* Boşanma sonrası adaptasyon sorunları
* Kardeş kıskançlığı / Davranışsal gerileme
* Evlatlık alınma / edinilme durumu
* Okula başlama ve uyum sorunları / Davranışsal problemler
* Saldırganlık / Öfke veya Zorbalık, saldırıya uğra(t)mak
* Düşük öz-benlik saygısı / Sosyal içe kapanıklık
* Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik)/ Dürtüsellik
* Tıbbi nedeni olmayan bulantılar/baş ağrıları,
* İletişim problemleri / Sınır koyma sorunu,
* Gecikmiş gelişim / Fiziksel yetersizlikler
İyi eğitim almış bir oyun terapisti sadece oyun oynayarak çocukların hayatlarını değiştirebilir. Bunun için oyun terapisti olmak da zorlu bir süreçten sonra gerçekleşecektir. Çünkü çocukları anlamak gerçekten zordur. Bazen beklemediğiniz tepkiler alırken, bazen de tam istediğiniz gibi davranabilirler. Onları yönlendirmek ve hayatlarına dokunmak çok önemlidir. Çocukları seven, çocuk gelişimi eğitimi almış, belirli psikolojik eğitimlerden geçmiş kişiler oyun terapisti olabilirler.
Hangi meslekler oyun terapisti olabilirler? ;
Bir oyun terapistin de bulunması gereken özellikler de şu şekildedir;
Oyun terapisi günümüzde çocuk psikoterapistleri, psikiyatri hemşireleri, sosyal hizmet görevlileri, rehber ve psikolojik danışmanlar, psikologlar ve sanat terapistleri tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Montessori Enstitüsü Oyun Terapisi - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Montessori Enstitüsü Drama ve Değerler Eğitimi 07 Ekim 2019
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
Hoşgeldiniz
montessori enstitusu - Tüm Hakları Saklıdır